Cím: 5516, Körösladány, Petőfi tér 2.
Tel.: 66/474-041
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A városi művelődési ház 1991-ben vette fel a Dr. Asztalos Miklós Művelődési Ház nevet.
A Dr. Asztalos Miklós Művelődési Ház helyet biztosít a körösladányi Civil szervezetek programjainak, önkormányzati és iskolai rendezvényeknek, vásároknak, alkalmanként tanfolyamoknak. A művelődési ház nyitvatartási idejében 7 gépen nyújt internetezési lehetőséget az előcsarnokban.


SZOLGÁLTATÁSI  DÍJAK


Irodai szolgáltatások:

Telefax leadás (belföldre)
Telefax fogadás (belföldre)  
Nyomtatás
Internet használat
Fénymásolás
Fénymásolás
Fénymásolás
Fénymásolás
Szkennelés
300.- Ft A/4-es oldalanként
100.- Ft A/4-es oldalanként
30.- Ft A/4-es oldalanként
100.- Ft Megkezdett óránként
20.- Ft A/4-es oldalanként
40.- Ft A/4-es 2 oldalas
40.- Ft A/3-as oldalanként
80.- Ft A/3-as 2 oldalas
20.- Ft A/4-es oldal  

                               


T E R E M B É R L E T I  D Í J A K


Kisklub:             2.200 Ft/ megkezdett óra
Nagyklub:          2.200 Ft/ megkezdett óra
Előtér:                2.200 Ft/ megkezdett óra
Nagyterem:        alkalmi megbeszélés tárgya


H I R D E T É S I   D Í J A K


Az Ország bármelyik SZUPERINFÓ újságba hirdetést felveszünk!
SZEGHALMI SZUPERINFÓ
APRÓHIRDETÉS
Lakossági: 65 Ft/szó
Üzleti: 100 Ft/szó
BÉKÉS MEGYEI SZUPERINFÓ
APRÓHIRDETÉS
Lakossági: 110 Ft/szó (min. 10 szótól)


LADÁNY TV H I R D E T É S


Lakossági hirdetések
1 napra/oldal                                                                               355 Ft
1 hétre/oldal                                                                              1.705 Ft
1 hónapra/oldal                                                                        5.685 Ft
1 évre/oldal                                                                             56.863 Ft
Politikai hirdetések – Körösladány, Füzesgyarmat
1 napra/oldal                                                                               445 Ft
1 hétre/oldal                                                                              2.423 Ft
1 hónapra/oldal                                                                         8.722 Ft
2 hónapra/oldal                                                                       16.477 Ft
Az árak mind a két településre külön-külön vonatkoznak!

Elérhetőségeink:
Tel./Fax.: 06-66/474-041
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyitva: hétfőtől – péntekig 8-16 óráig


Könyvtár


Cím: 5516, Körösladány, Petőfi tér 5.
Tel.: 66/474-009
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A városi könyvtár megújult környezetben, 15 000 kötetes állománnyal áll az érdeklődők rendelkezésére.
A könyvtár író-olvasó találkozóknak, zenei és szépirodalmi előadásoknak ad otthont.
Havi rendszerességgel a CSUDAJÓ JÁTSZÓHÁZ keretében kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyermekek. Számítógép és internet használatára is van lehetőség.

Legújabb szolgáltatásunk a WIFI hot spot.
Ingyenes vezetéknélküli internet elérést biztosítunk a könyvtár területén. Nincs szükség semmiféle kliensprogram telepítésére, ezért minden olyan wireless eszközzel internetezhet, amely támogatja a 802.11 b/g szabványt. (Notebook, PDA, iphone, stb.)

Nyitvatartási idő:
hétköznap 9.00-17.00 óráig
szombaton 13.00-17.00 óráig.

Szolgáltatások:
Fénymásolás A/4. egyoldalas
20.- Ft.
Fénymásolás A/3. egyoldalas
40.- Ft.
Spirálozás 50 lapig
240.- Ft.
Spirálozás 100 lapig
360.- Ft.
Spirálozás + további 50 laponként
100.- Ft.
Kölcsönzési díjak:
Felnőttek részére
480.- Ft/év
Nyugdíjasok, diákok, gyesen lévők, és munkanélküliek részére 50%-os kedvezmény
240.- Ft/év
16 éves korig, és 70 év felettiek részére
DÍJMENTES


Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza


Cím: 5516, Körösladány, Petőfi tér 4.
Tel.: 66/475-171
Gyűjteményvezető: Kazinczy István
Nyitvatartás:
Hétköznapokon: 8-16 óráig.
A múzeum hétvégén is fogad látogatókat, de csak előzetes bejelentkezés esetén.

[a paraszti munka eszközei -részlet-] 1985-re visszatekintő előzmények, majd több éves szünet után, 2003. július 4-én nyitotta meg kapuit a Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza, miután Körösladány Város Önkormányzata méltó körülményeket biztosított a tevékenysége újbóli folytatásához. A nemes elhatározásnak köszönhetően, egy felújított, impozáns épületben, immár öt kiállító teremben tekinthetik meg a látgatók azokat a lakosság által adományozott tárgyi emlékeket, amelyek bemutatásával nyomon követhető a település múltja, néprajza. Mindezt egészíti ki az a helytörténeti gyűjtő- és kutatómunka, ami lehetővé teszi, hogy az érdeklődők egy-egy aktuális évfordulóhoz kapcsolódóan ismerkedhessenek meg a település eleddig kellőképpen föl nem tárt történetével.
Alapvető cél volt, hogy az 1712-ben végleg megtelepült Körösladány népi életét minél színesebben, minél sokoldalúbban tárjuk mind a helyben lakók, mind az egyre nagyobb számban más vidékről érkezők elé. Azon túl, hogy a bemutatott tárgyak zömmel a XIX., alkalmanként a XVIII. század emlékeit szemléltetik, a gyűjteményi anyag olyan [paraszti konyha] formában lett elrendezve, hogy nyomon követhető legyen a különféle eszközökkel végzett munkafolyamatok menete is.
A meghatározóan földműveléssel és állattartással foglalkozó korabeli paraszti élet azonban nemcsak a munkaeszközökön keresztül válik érzékelhetővé, hanem a látogatók bepillantást nyerhetnek a helyi lakosság hajdani életkörülményeibe is. A berendezett konyha, a tisztaszoba bútorai az egykori iparosok keze munkáját dicsérik, de láthatók olyan darabok is, amit a család valamelyik tagja fabrikált, ahogyan ezek előfordultak majd minden régi házban.
A szőttes dísztörülközők, abroszok, szakajtókendők mellett megtalálhatók a XIX. század végére kifejlődött hímző mesterség remekei is, ami a település számára új stílust eredményezett. A női fehérneműk, a már gyolcsból készült párnák, dunnahuzatok jellegzetes körösladányi fehérhímzése a minták vonalvezetésében és öltéstechnikájában a bőrre alkalmazott szűcshímzésekkel mutatnak rokonságot. Ez a XX. századra egészült ki áttört, vagdalásos stílusjegyekkel, mely részek alá színes selyem, vagy más élénkszínű [tisztaszoba -részlet-] anyagot helyeztek.
Nem mutat ilyen önállóságot a helyi kézművesség egyik fontos ágát képviselő fazekasság, melynek kifejlődését a környékbeli agyag nem megfelelő minősége késleltette. Ennek ellenére mégis a kiállítás egyik látványosságát képezik a Körösladányból előkerült keramikák. A legrégebbi fazekak 1786-ban készültek, és a Felvidékről, Gömörből származnak. Ezek mellett a Körösök vidékén élt fazekasok műhelyeiből kikerült ún. "kerezsi-edény" volt a legelterjedtebb. A helyben készült portékákon, különösen a zöldmázas korsókon a debreceni formavilág tükröződik, ahogyan érzékelhető a hódmezővásárhelyi tálasok fehérmázas tálainak, zöldmázas butykosainak hatása is. A XX. század elejétől vette kezdetét a mezőtúri dudisárga edényekkel való rokonság eluralkodása.
Érdekességszámba megy, hogy a további iparágak, így az asztalos-, kádár-, bognár-, faesztergályos, szűcs-, szíjgyártó-, nyerges-, csizmadia-, cipész- és kovácsmesterség szerszámai egy-egy helyi műhelyből kerültek elő, ami mellett megtalálhatók az onnan származó [szőlőprés az 1860-as évekből] munkák is. Ezek közül ki kell emelni azt a faragott szőlőprést, ami - az egyébként nem bortermő vidéken - az 1860-as években készült, s máig hirdeti: "Bak Imréjé ez az sajtó".
A föntiek mellett emléket kívánunk állítani Körösladány jeles szülötteinek. Mindenek előtt Tüköry Lajost (1830-1860) kell említeni, aki ifjúként állt az 1848-49-es szabadságharc szolgálatába, s mint főhadnagy került török emigrációba, Guyon és Kmety tábornokok mellé szárnysegédnek. 1859-ben őrnagyként ment Itáliába, ahol utóbb Garibaldi segédtisztjeként, alezredesként vett részt az olasz egyesítésben. Még harminc éves sem volt, amikor Palermo bevételénél érte a halálos sebesülése. Ezredesként, idegen földön temették el azt az embert, aki előtt mindig a magyar szabadság és függetlenség kivívásának reménye lebegett. Felbecsülhetetlen emléket képvisel az a gazdagon hímzett kendő, amit oklevél gyanánt, 1856-ban kapott Abdul-Medzsid szultántól, s ami a gyűjteményben megtekinthető. Éppen úgy, mint az újabb szerzemények egyike, Tüköry törökországi tőrbotja.
[XIX. századi faeszterga] Az állandó kiállítások mellett szólni kell még a helytörténeti gyűjtemény három és fél éve alatt rendezett időszakos bemutatókról is. Többek között arról, ami a helyi polgári életkörülményeket tárta a nézőközönség elé. A helytörténet iránt érdeklődők viszont megtekinthették Lengyel Béla (1844-1913) munkásságának dokumentumait, aki a szervetlen kémia európai hírű tudósává vált. Emellett megismerkedhettek a Körösladányban élt és ugyanitt eltemetett, báró Wenckheim Béla (1811-1879) személyében Magyarországnak miniszterelnököt is adó család, rajtuk keresztül pedig a község múltjával. Az ezt felelevenítő két kiállítás egyrészt az általuk végzett folyószabályozás kezdetének 200., egy másik pedig a kastélyuk megépítésének szintén 200. évfordulójához kapcsolódott. Ez utóbbi bepillantást nyújtott a báró Wenckheimek férfiágon történt kihalása után a körösladányi uradalmat öröklő, Habsburg-Lotaringiai Jánostól származó gróf Meran család történetébe is, kiemelve a mindvégig Körösladányban maradt gróf Meran János (1921-1994) életútját.
[cipészműhely] Részben a gyűjteményben, részben kihelyezett kiállításon követhették nyomon a B-listára került, majd 1951-ben Körösladányba kitelepített neves történész, színpadi és filmforgatókönyv-író, dr. Asztalos Miklós (1899-1986), a helyi művelődési ház névadójának tevékenységét is. Szintén külső kiállítás alkalmával került bemutatásra a hajdani tiszttartói lakból átépített gróf Csáky-kastély átalakításával készült művelődési ház működésének 45 évét bemutató tárlat. A legfrissebb az 1956 októberi forradalom és szabadságharc helyi eseményeit feldolgozó kiállítás. Ez egészült ki - a köztéri 1956-os emlékszobrot alkotó - Széri-Varga Géza kisplasztikáinak bemutatásával. Már folyik a Nadányi János (1642-1707) halálának 300. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő tárlat elkészítéséhez szükséges anyaggyűjtés, ami a Nadányiak Körösladányhoz kötődő korszakát kívánja az érdeklődőkkel megismertetni. A távlati tervekben pedig olyan elképzelések is szerepelnek, mint egy majdani képgaléria megteremtése.
Annak ellenére, hogy gazdag és színvonalas kiállítást kívántunk a [a Gyűjtemény udvara a kézművestábor szinhelye] tisztelt látogatók elé tárni, a helytörténeti gyűjtemény anyaga egyáltalán nem tekinthető véglegesnek. A célunk továbbra is az, hogy a már meglévő tárgyak mellett még újabbakat szerezzünk, hogy a lakosság önzetlen felajánlását megköszönve és azt továbbra is igénybe véve, még alaposabb, még színesebb képet tudjunk festeni arról a népi hagyományról és kultúráról, ami mára egyre inkább feledésbe merül. Éppen ez indokolja azt az igyekezetet, aminek eredményeként ez idáig minden nyáron sikerült a helybeli fiatalok részére kézműves tábort szervezni, hogy játékos formában megismerjék, megőrizzék, és majd továbbadhassák az ott szerzett ismereteket.

A rövid bemutatkozás nyújtotta lehetőség után továbbra is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a gyűjteményünkben. A helytörténeti tanulmányok kedvelőinek pedig a szíves figyelmébe ajánljuk azokat a kiadványainkat, amelyek Körösladány igazán érdekfeszítő múltját, nyelvi emlékeit tárják az olvasni szerető közönség elé:

Dr. Asztalos Miklós: A körösladányi árvízi napok
Bíró Ferenc: Nyelvi-tipológiai vizsgálatok Körösladány helynévrendszerében
D. Nagy András: A Wenckheim család és leszármazottai
D. Nagy András - Varga Árpád: A Wenckheim család Békés megyében a XIX-XX. században
D Nagy András - Hack Ferenc: A gyulai Szent Kereszt (kolera) temető
Kazinczy István: A Nadányiak és Körösladány a reformáció idején. 1552. A körösladányi zsinat
Kazinczy István: Nadány. Körösladány története a kezdetektől az Árpád-házi királyok uralkodásáig
Kazinczy István: Körösladány szülötte, Tüköry Lajos (1830-1860)
Papp Lajos: Közterületek nevének eredete Körösladányban. A nagyközség közterületeinek története

További Körösladánnyal kapcsolatos könyvek:

Dr. Maday Pál: Békés megye története - Bcsaba, 1960.
Végh Mihály: Tüköry Lajos, a magyar és az olasz szabadságharc hőse -1961.
Implom József: Olvasókönyv Békés megye történetéhez II. - Bcsaba , 1967.
Kristó Gyula: Olvasókönyv Békés megye történetéhez I. - Bcsaba,1971.
Berki Imre: Hosszú út. A Körösladányi Magyar-Vietnam Barátság MTSZ. 20 éve - Körösladány, 1973.
Miklya Jenő: Sárréti Irások 2. - Szeghalom, 1975.
Goda Péter: Köteles Lajos: Körös-Sárréti Útikalauz - Kondoros, 1984.
Dr. Dér Ferenc: A körösladányi közös út - Körösladány, 1985.
Réthy Zsigmond: Körösök vidéke - Bp., 1986.
Miklya Jenő: Sárréti Irások 3. - Szeghalom, 1988.
Szűcs Sándor: A régi Sárrét világa - Bp., 1992.
Vágvölgyi Mihály: Körösladány képekben - Körösladány, 1998.
Dr. Kasza Sándor: Magyarország kisrégiói: Békés-megye - Körös Sárrét - Bp., 1999.
Hankó József: Két évszázad a Wenckheim családdal - Gyula, 2000.
Vendég Váró: Látnivalók Békés megyében - Miskolc, 2001.

Főoldal

A weboldal cookie-kat (sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.